Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

BITCOIN - ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ


To bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Αυτό που το κάνει να διαφέρει από τα άλλα όμως (σαν της second life) είναι ότι είναι αποκεντροποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές γίνονται peer-to-peer, δηλαδή κατευθείαν μεταξύ των συναλλαζομένων χωρίς να περνάνε μέσα από κάποια τράπεζα η κάποιο κεντρικό σύστημα που συντονίζει τις συναλλαγές. Τα πλεονεκτήματα αυτού είναι ότι αποφεύγονται τα επιπρόσθετα κόστη που θα ήταν αναγκαία αν υπήρχε ένα τέτοιο σύστημα, και δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να ελέγξει τους λογαριασμούς με τον οποιοδήποτε τρόπο. Π.χ. δεν μπορεί κανένας να παγώσει τον λογαριασμό κάποιου η να τον αποτρέψει από το να δημιουργήσει έναν νέο λογαριασμό. 
Πως ξεκίνησε

Το όλο εγχείρημα δημιουργήθηκε το 2009 από κάποιον με το ψευδώνυμο  Satoshi Nakamoto. Το δημιούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να γίνονται αυτοματοποιημένα μέσα από μαθηματικές φόρμουλες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ασφάλεια του συστήματος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως πρακτικά αδύνατον να οδηγηθεί κάποιος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποίησαν ανταλλαγές με bitcoins. Αυτό έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιείτε ενδελεχώς από "παράνομα sites" που προσφέρουν παράνομα υλικά η υπηρεσίες. Το πιο διάσημο αυτών  είναι το Silk Road που προσφέρει από ναρκωτικά έως και όπλα.


Πως δουλεύει

Τα νομίσματα bitcoins δημιουργούνται από μια εφαρμογή που λέγεται bitcoin miner. Η εφαρμογή αυτή είναι δωρεάν και μπορεί ο καθένας να την εγκαταστήσει στον υπολογιστή του. Η δημιουργία νομισμάτων πραγματοποιείται μέσα από την κατανάλωση υπολογιστικής ισχύς για την λύση μαθηματικών προβλημάτων. Κάθε λύση επιφέρει την δημιουργία ενός "block" στο οποίο περιέχονται 50 bitcoins. Ο αριθμός των νομισμάτων σε κάθε block μειώνεται κάθε 4 χρόνια και υπάρχει και έναν ανώτατο όριο στον συνολικό αριθμό bitcoins που μπορούν να υπάρχουν. Η βάση του συστήματος είναι ότι κάθε νόμισμα συνδέεται με το δημόσιο κλεδί του ιδιοκτήτη του. Κάθε ιδιοκτήτης bitcoins έχει ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό κλειδί που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια και πιστοποίηση της συναλλαγής. Έτσι κάθε φορά που πραγματοποιείται μια μεταφορά αλλάζει το δημόσιο κλειδί του νομίσματος ώστε να δείχνει στον νέο ιδιοκτήτη. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι συναλλαγές φυλάσσονται και τα στοιχεία είναι ανοιχτά για όλα τα μέλη.

Η αντιστοιχία ενός bitcoin κυμαίνεται γενικά στα 4 με 5 δολάρια και υπάρχουν πολλά site που μπορούν να κάνουν την μετατροπή σε πραγματικά λεφτά. Το σίγουρο είναι πάντως πως προς το παρόν είναι έναν εξαιρετικά ασταθές νόμισμα με μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία του και  μεγάλο ρίσκο για τους ιδιοκτήτες τους. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes